Asociatia „Aici pentru Tine” propune prin proiectul “Model de lifestyle pentru comunitati defavorizate” o interventie strategica și integrata pentru grupurile interetnice defavorizate din mediul rural, cu accent pe copii și tinerii din localitățile Budila și Tărlungeni pentru dezvoltarea aptitudinilor psiho-sociale prin activitati integrate de consiliere psihologica, ateliere de nutritie si vacante pe litoralul romanesc. Inovatia acestei intervenții constă in potențarea instrumentelor psiho-pedagogice, de advocacy și comunicare publică cu dezvoltarea abilitatilor de viata independenta.
Obiectivele generale urmarite in cadrul activitatilor de consiliere sunt:
Dezvoltarea interacţiunilor pozitive între membrii grupului și exersarea abilităților de conversație
Îndeplinirea unei sarcini comune
Împărtășirea experiențelor personale
Exersarea regulilor de comportare adecvat în cadrul grupului
Rezolvarea de probleme
Familiarizarea și lucru cu emoțiile de bază.
Durata unei ședințe de consiliere de grup este adecvată capacitații de atenție și concentrare a copiilor, acesta fiind de aproximativ 60 de minute. În cadrul sesiunilor se alternează discuțiile cu activitățile de joc sau desen, pentru ca, copii să nu-și piardă interesul dar și pentru o eficiență mai mare a intervenției. Tehnicile și instrumentele folosite în sesiuni sunt adecvate intervenției de etapă școlară. Metodele de evaluare a copiilor sunt: metoda observaţiei, metoda analizei produselor activităţii, metoda testelor. Printre activitățile folosite în cadrul consilierii de grup se numără: jocuri de conectare, desenul, colajul, jocuri tematice, crearea de povești, povești terapeutice, jocuri de atenție și concentrare, povestirea unor experiențe personale.
Atelierele de nutritie sunt o parte componenta a programului psihoeducativ din cadrul proiectului si sunt desfasurate de un consilier in nutritie si stil de viata sanatos. Ele sunt constituite sub forma unor cursuri informationale despre nutritia sanatoasa si din ateliere de gatit pentru formarea unor aptitudini de baza.
Copiii si tinerii din mediul rural au nevoie de informatii si educatie, au nevoie de obiceiuri alimentare sanatoasa pentru o viata sanatoasa. Indiferent de varsta, nutritia adecvata ajuta copiii si tinerii sa-si atinga potentialul maxim in dezvoltarea cognitiva si fizica.
Pentru sustinerea dezvoltarii emtionale a copiiilor este necesarea si consilierea parintilor. Acestia manifesta comportamente limitate in ceea ce priveste manifestarea afectiva fata de copii, manifestarea gratitudinii, impunerea de limite si sustinerea pentru dezvoltarea potentialului lor. Grupul de parenting pentru parintii copiiilor implicati in programul psihoeducativ se desfasoarea alternativ in grupe de 10 persoane. Un psiholog clinician evalueaza starea initiala a parintilor realizand profilul psihologic si modelul de interventie.
Scopul tuturor acestor interventii integrate este sa reușim să îi facem să vadă ca totul este legat trup-minte-suflet și in timp își vor crește stima de sine, inteligența emoțională, își vor dezvolta gândirea critică (prin analiza situațiilor abuzive), capacitatea de dialog și nu în ultimul rând vor dobândi principii de nutriție corecte.
Actiunile sunt realizate în cadrul proiectului „Model de lifestyle pentru comunități defavorizate”, derulat de Asociatia Aici Pentru Tine cu sprijinul Active Citizens Fund – Romania – program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.„Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și inclusivă”